Hoe ontstaat nu precies een onweersbui?

Heeft u vragen over het ontstaan van extreem weer, of juist antwoorden, dan kunt u die hier plaatsen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jet
Member
Member
Berichten: 11
Lid geworden op: 04 jul 2005 05:26

Hoe ontstaat nu precies een onweersbui?

Bericht door Jet » 15 jul 2005 00:06

Zou iemand mij op een simpele manier uit kunnen leggen hoe en waarom een onweersbui precies ontstaat? Is het altijd een gevolg na een paar warme dagen of zijn er ook andere omstandigheden waardoor onweer kan ontstaan?

En wat is onweer nu precies?
Wat is het verschil tussen de negatieve ontladingen en de positieve ontladingen en welke ontlading is nu het meest gevaarlijk?

En dan mijn laatste vraag, ik heb wel eens gehoord bolbliksem. Wat is dat precies en zijn er nog meer verschillende soorten onweer?
hug, Jet

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 11:43

Hallo Jet,

Dit onderwerp heb ik de laatste serie (digitale-)nieuwsbrieven behandeld. Als je daar belangstelling voor hebt wil ik je ze wel mailen.

Groeten, Dick

Edit Site Admin; Ze zijn al verstuurd naar je mailadres, als die het aankan.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
Jet
Member
Member
Berichten: 11
Lid geworden op: 04 jul 2005 05:26

Bericht door Jet » 15 jul 2005 15:27

ooow helemaal geweldig! Ik zal zou mijn mailbox ff legen.

Waar kan ik mij aanmelden voor die nieuwsbrief?

Edit Site Admin: Door een mailtje te sturen, maar dat had je al ontdekt, hahaha.
hug, Jet

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Uit Nieuwsbrief WSK 12

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 18:55

Bliksem

Een plotselinge elektrische ontlading die soms een verlicht kanaal laat zien met vele vertakkingen aan weerskanten. Dit kan voorkomen binnen in de wolk of minder vaak van de wolk naar een voorwerp op aarde. Er zijn drie typen bliksemontladingen te onderscheiden:
• Wolk-grondontladingen (CG) - de ontlading geschiedt tussen de wolk en de aarde. Komt in 40 % van het totaal aantal gevallen voor (ook wel verticale ontladingen genoemd).
• Wolk-wolkontladingen (IC) - deze meest voorkomende vorm (bijna 60 %) vindt plaats binnenin de onweerswolk en is meestal alleen zichtbaar als een diffuus licht die de wolken als zodanig wel een moment laat oplichten (als bij een schaduwspel).
• Wolk-luchtontladingen - dit type komt weinig voor; de ontlading treedt op tussen de onweerswolk en een punt in de heldere lucht buiten de wolk.
De eerste twee worden door ons weerstation gedetecteerd en zichtbaar gemaakt op onze site bij onweerdetectie.

Donder

Een scherp of rollend geluid na een bliksemontlading welke direct of even later volgt. Bij onweer op vrij korte afstand (binnen 1 km) is er sprake van een korte, scherpe en zwaar klinkende donderklap. Bij een wolk-grondontlading nabij wordt de donderklap vaak voorafgegaan door een sissend of scheurend geluid (als scheurend papier) direct gevolgd door een heldere klik of tik en tenslotte de scherpe knal. Onweer op grotere afstand of ontladingen op vrij grote hoogten worden gekenmerkt door een rollend dondergeluid die soms vrij lang kan aanhouden.

Afhankelijk van een aantal factoren zoals windrichting, windsnelheid en temperatuur, is de donder tot ongeveer 20 à 25 km ver te horen. Soms volgt de donder niet nadat een vrij dichtbij opgetreden bliksem te zien was. Dit heeft te maken met de breking van geluidsgolven in de laagste lagen van de atmosfeer. Om de afstand tot de bliksemontlading te bepalen kunt u het aantal seconden tellen die verloopt tussen het moment van de bliksem en het begin van de donder. Dit getal deelt u door 3; de uitkomst is de afstand in kilometers. Bijv. de bliksem wordt na 15 seconden door de donder gevolgd. 15 : 3 = 5 km. De bliksem is dus 5 km ver weg.

Sint Elmusvuur

Een min of meer continu lichtgevende elektrische ontlading van zwakke of hooguit matige sterkte, die vaak te zien is op goed geleidende scherpe of spitse voorwerpen zoals antennes, kerktorens, windmasten, scheepsmasten, vleugeltips en propellers. Zie de foto hieronder, die genomen is vanuit de cockpit van een vliegtuig. Het ontstaat wanneer het elektrische spanningsveld tussen het aardoppervlak of deze voorwerpen en de omringende lucht zeer sterk wordt. Het is dan vooral 's nachts goed waarneembaar als een soort van lichtgevende pluimpjes of veertjes die een violet of groen licht uitstralen.

Noorderlicht of zuiderlicht (Aurea Borealis) of poollicht.

Een op grote schaal in de hogere luchtlagen voorkomend lichtgevend schouwspel in de vorm van bogen, banden of vitrage-achtige sluiers in vele kleuren die op een golvende manier steeds weer van vorm veranderen. Het prachtige licht ontstaat door elektrisch geladen deeltjes die door de zon tijdens zonne-uitbarstingen o.a. richting de aarde schieten en door een chemische reactie met een aantal gassen in de hogere atmosfeer lichtgevend raken.

De deeltjes worden door het aardmagnetisch veld gericht; aangezien dit veld het sterkst is bij de magnetisch noord- en zuidpool is dit de reden waarom dit verschijnsel het meest in de poolstreken voorkomt. Toch weet het soms tot aan de 50° NB en ZB door te dringen. De hoogte waarop het poollicht voorkomt is uiteenlopend tussen 60 en 400 km (soms hoger). De kleuren die voorkomen zijn vaak groen of groengeel, soms ook afgewisseld door rode banden.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Uit Nieuwsbrief WSK 13

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 18:56

Voorboden van onweer

Onweer wordt vaak al enkele dagen tevoren in de weerberichten aangekondigd, maar tijdens de vakantie zijn we vaak verstoken van radio, tv of krant. Zeker voor de korte termijn kunnen we uit allerlei veranderingen in het weer afleiden dat er onweer op komst is. Als de onweerskansen toenemen, kunnen we dat soms al een dag tevoren zien aan de bewolking of merken aan een toename of draaiing van de wind en het zwoelere weer.


Zelfs als er nog nauwelijks bewolking is, kunnen we de veranderingen zien aankomen. Als bijvoorbeeld de strepen van vliegtuigen langzaam oplossen of uitdijen of als de lucht vol raakt met windveren, gaat het meestal mis. Opbollende stapelwolken luiden in veel gevallen een weersverandering in, zeker als ook de wind aantrekt en ook de hoeveelheid bewolking toeneemt.

Onweerskansen verraden zich soms al een dag tevoren door wolken die het uiterlijk hebben van een langgerekte bank met opbollende torentjes van kastelen. Soms is die bewolking 's ochtends al te zien waarna de lucht weer helemaal opklaart. Vaak is dat dan maar tijdelijk en ontwikkelen zich in de middag of avond stapelwolken die uitgroeien tot onweersbuien. De kans op onweer is dan ook het grootst. In berggebieden vormen de buienwolken zich meestal eerst bij de toppen, terwijl in het dal de zon nog blijft schijnen.

Bliksemgevaar

De bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het is dan ook raadzaam bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer nabij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland enkele mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Het risico bij onweer is dus veel kleiner dan het risico dat u loopt in het verkeer.

Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook in de weersverwachting wordt de kans op onweer aangegeven. Bij naderend onweer kunt u het best naar binnen gaan en de ramen gesloten houden. Veilig is ook een afgesloten auto of metalen caravan, omdat bij een blikseminslag de lading direct wordt afgevoerd. De restlading die op de auto achterblijft is zo gering dat u na een inslag niet tegen een paaltje hoeft te rijden. Wacht echter met uitstappen tot het onweer voorbij is.

Het licht van de bliksem is bijzonder fel en een nabije inslag kan u verblinden. Automobilisten moeten behalve op windstoten en zware regen ook daarop bedacht zijn. In huis kunt u beter niet te dicht bij het raam staan. Bij een (nabije) blikseminslag zal de stroom zich een weg banen langs leidingen en daarom is het, om schade aan apparatuur te beperken, aan te raden tijdig stekkers uit de antenneaansluitingen te halen. Tijdens onweer kunt u, zeker als uw huis niet beveiligd is tegen de bliksem, ook beter geen bad of douche nemen en kranen, radiatoren en wasmachines niet aanraken. Wie buitenshuis overvallen wordt door het onweer en geen goede schuilplaats vindt, kan zich het best zo klein mogelijk maken door op de hurken te zitten. Houd daarbij de voeten tegen elkaar, zodat de stroom niet door uw lichaam kan lopen. Schuil nooit onder een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering.

Bij naderend onweer kunt u meren, vaarten en de zee, ook vanwege plotselinge windstoten, het best verlaten: zwemmen, surfen en varen is dan levensgevaarlijk. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig.

Ook in een tent loopt u groter risico dan binnenshuis, vooral als de tent het hoogste punt in de omgeving is. Plaats de tent echter niet onder een alleenstaande boom, bij een metalen hek of lichtpalen. Ook bij een inslag dicht in de buurt kunt u verwondingen oplopen en het is beter vóór een flink onweer een schuilplaats te zoeken binnen, in een auto of een metalen caravan.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Uit Nieuwsbrief WSK 14

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 18:57

Zwaar onweer

Bij (opkomend) zwaar onweer met soms ieder seconde een bliksemflits, kan het heftig tekeer gaan en moet u bedacht zijn op plotselinge windvlagen, slagregens en hagel. Zware onweersbuien ontstaan in een vochtig overgangsgebied van zeer warm (tropisch) naar veel kouder weer. Tijdens zo'n bui kan de temperatuur in minder dan een half uur 10 tot 15°C dalen. De buien worden het hevigst als er op grote hoogte in de atmosfeer een zeer sterke wind staat (straalstroom).

De buienwolken kunnen uitgroeien tot ongeveer 15 kilometer hoogte en bevatten een enorme hoeveelheid onderkoeld water en op grote hoogte ijskristallen, waardoor ze veel neerslag kunnen opleveren. Sommige buien leveren meer dan tien millimeter in een half uur op. In zo'n wolkencomplex met sterk stijgende en dalende luchtstromingen hebben de druppels een lange weg te gaan voor ze het aardoppervlak bereiken. Daardoor kunnen ze al maar groter worden en dat verklaart de flinke druppels of hagelstenen die uit een zware bui vallen. Zware onweersbuien kunnen hagelstenen zo groot als tennisballen produceren.

Buien groeperen zich vaak langs lijnen, die worden voorafgegaan door windstoten. Het gevaarlijke weer is in de lucht te herkennen aan buidelvormige wolken aan de rand van het buiengebied. De wind kan al opsteken als de eigenlijke bui nog tientallen kilometers verwijderd is, wat zeer verraderlijk is. Bijzonder zware buien worden soms voorafgegaan door een rolwolk, een indrukwekkende, scherp begrensde wolkenbank, die inktzwart kan zijn. Ook overdag kan het dan aardedonker worden. Een rolwolk wordt vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van soms 100 tot 150 kilometer per uur. Het is een voorkeursplaats voor windhozen, maar vaak blijft het bij een begin van hoosvorming in de lucht. Reikt de slurf wel tot de grond, dan is schade onvermijdelijk.

Als er sprake is van zwaar weer en de donkere wolken naderen, is het verstandig naar binnen te gaan, de ramen te sluiten en antenneaansluitingen te ontkoppelen. Op en aan het water loopt u door wind en bliksem grote risico's en automobilisten kunnen bij naderend noodweer het best een parkeerplaats opzoeken en in de auto wachten tot het ergste voorbij is. Blijf dan, ook met uw auto, uit de buurt van bomen. Vooral bladdragers kunnen de windstoten niet altijd weerstaan.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Uit Nieuwsbrief WSK 15

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 18:59

Bolbliksem

Een bolbliksem heeft iets weg van een UFO: ooggetuigen genoeg, maar een wetenschappelijke verklaring is er niet. Een bolbliksem doet zich alleen voor bij onweer, vooral als het onweer zwaar is. Als dichtbij de bliksem inslaat, blijft soms seconden lang een helder oplichtend object zichtbaar. Wat we van het verschijnsel weten is gebaseerd op de talloze verslagen van ooggetuigen. De meeste waarnemingen zeggen iets over de afmeting, de baan en de kracht van de bolbliksem.

De grootte is vrij gering, ongeveer vergelijkbaar met de omvang van een tennisbal en slechts zelden zo groot als een voetbal. Vaak wordt het verschijnsel waargenomen langs bovengrondse hoogspanningskabels of langs een dakgoot. Soms zweeft de bolbliksem door een straat. Meestal dooft de bol uit zonder schade aan te richten. In sommige gevallen is de bolbliksem met een explosie beëindigd en ooit kwam een bolbliksem in een regenton aan zijn einde: het water begon meteen te koken.

Bolbliksems kunnen ook binnenshuis doordringen en er zijn meldingen dat de bol via een schoorsteen, deur of raam binnenkwam. Tot de merkwaardige verhalen behoort het binnendringen via gesloten ramen, soms met schade, maar soms ook zonder enig spoor na te laten. Dit laatste sluit aan bij de theorie die veronderstelt dat de bolbliksem een elektronenwolk (plasma) is. Toch is ook die theorie twijfelachtig, omdat een elektronenwolk niet seconden lang kan blijven bestaan.

De meeste waarnemingen zijn gedaan in enkele seconden en onder gevaarlijke omstandigheden. Metingen of duidelijke foto's van een bolbliksem bestaan niet. Dat maakt het moeilijk om verklaringen van dit verschijnsel te bevestigen of te weerleggen. De laatste jaren is de belangstelling voor het verschijnsel toegenomen en zijn pogingen ondernomen bolbliksems in laboratoria op te wekken. Dit wordt soms gedaan in de hoop nieuwe energiebronnen aan te boren, maar tot voor kort nog zonder succes.

Sommige deskundigen twijfelen aan het bestaan van de bolbliksem. Het zou gezichtsbedrog zijn en gewoon om een blikseminslag kunnen gaan, waarvan het beeld secondenlang op ons netvlies blijft staan. Vaststaat dat de bolbliksem hoogstens een bijverschijnsel is van een blikseminslag en niet zelf de belangrijkste oorzaak is van eventuele schade.

De volgende keer gaan we wat dieper in op het fenomeen “onweer” en de wetenschappelijke achtergrond daarachter.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Uit Nieuwsbrief WSK 16

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 19:00

Soorten onweer

Convectie-onweer ontwikkelt zich 's zomers, indien een langzaam bewegende vochtige luchtmassa door het aardoppervlak flink wordt verwarmd. En dat hebben we onlangs al mogen meemaken. Dikwijls klonteren buienwolken aaneen tot grote complexen. In thermische lagedrukgebieden vindt 's zomers op uitgebreide schaal onweersontwikkeling plaats.

Thermische lagedrukgebieden ontstaan aan het eind van perioden met heet zomerweer bijvoorbeeld boven Frankrijk of het Iberisch schiereiland. Een bekend voorbeeld daarvan is het thermische lagedrukgebied, dat in de zomer boven Zuidwest-Frankrijk ontstaat. In dit lagedrukgebied ontwikkelen zich grote buiencomplexen. Het hele systeem wordt nogal eens met de zuidwestelijke bovenstroming naar onze omgeving getransporteerd.

Frontaal onweer ontstaat door gedwongen opstijging langs een koufrontvlak of een warmtefrontvlak. Door de krachtige stijgstromen langs het koufront kunnen zware buien met onweer ontstaan. De onweersbuien, die langs een warmtefront ontstaan, zijn meestal niet zwaar omdat de stijgstromen er minder krachtig zijn.
Ook bij orografisch onweer wordt lucht gedwongen "en masse" op te stijgen, nu langs de hellingen van een min of meer dwars op de stroming gelegen bergmassief. Een ander type orografisch onweer is van een thermische oorsprong. Het ontstaat door aanwarming van de lucht boven hete zuidhellingen; op het zuiden georiënteerde hellingen onderscheppen het meeste zonlicht en warmen daardoor het sterkst op.

Onweer kan ook ontstaan in convergentiegebieden, zoals lagedrukgebieden en troggen. Ook daar vindt namelijk massale gedwongen opstijging van lucht plaats.
Door het transport van een relatief koele, vochtige luchtmassa over een warm (aard)oppervlak kan de opbouw zo onstabiel worden, dat onweersbuien worden gevormd. Men spreekt dan van advectief onweer.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Uit Nieuwsbrief WSK 17

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 19:01

Het proces in de onweerswolk en de ontladingen.

In het schema ziet u de zogenaamde ladingsverdeling in een onweersbui. Hierbij zijn drie gebieden te onderscheiden. Een groot positief deel boven de in de wolk, de ijsdeeltjes, een negatief deel in het midden en onderin een klein positief gebied. De meeste ontladingen vinden plaats tussen deze gebieden.

Bliksem is namelijk een ontlading tussen een gebied met positieve lading en een gebied met negatieve ontlading. In een wolk ontstaan deze gebieden bij het bevriezen van de kleine wolkendruppeltjes tot ijskristalletjes. Helemaal duidelijk is dat nog niet, maar bij het bevriezen vindt er een ladingscheiding plaats, waarbij de buitenkant van een druppeltje positief wordt ( H+ ionen)en er door het uitzetten tijdens bevriezen afspringt. De zwaardere binnenkern blijft negatief achter en wordt minder sterk mee naar boven gevoerd door de opwaartse stroming in de wolk.

Tussen deze twee hoofdgebieden in de wolk vinden de meeste ontladingen plaats, die we als een oplichten van de wolk zien. Onder de wolk ontstaat op aarde een spiegellading door de aantrekking van de negatieve lading onderin de wolk en ook hier tussen vinden ontladingen plaats, maar slechts een kwart van alle ontladingen gaat naar de aarde. De ontladingen naar de grond ontstaan, omdat de negatieve onderkant van de wolk positieve lading op de grond opwekt en er daardoor vaak een kanaal van hoge voorwerpen, zoals bomen(= terugflits), richting wolk wordt gevormd.

Een ontlading kan niet ineens plaatsvinden tussen twee tegengesteld geladen gebieden, want daar is de lucht een te slechte geleider voor; zelfs bij spanningen van meer dan 10 miljoen Volt kan er geen spontane "vonk" overspringen over een afstand van vele kilometers. Hiervoor is het nodig, dat er stapsgewijs een kanaal ("stepped leader") wordt opgebouwd, doordat lading zich gaat verplaatsen in die richting, waar de lucht om een of andere reden wat beter geleidend is dan de rest. Aan de hand van onderstaande tekeningen kan dit duidelijk worden gemaakt.

Het kanaal begint meestal met kleine voorontlading tussen twee verschillend geladen gebiedjes in de wolk, waarbij negatieve lading richting aarde getransporteerd wordt (A). Vervolgens zoekt deze voorontlading zich een weg naar beneden, waarbij de richting bepaald wordt door de aanwezigheid van ionen ( = geladen deeltjes; meestal negatieve elektronen) en dus het kanaal zich in vele richtingen kan ontwikkelen (B). Op een gegeven moment is het kanaal zo dicht bij de grond gekomen, dat zich vanaf hier een positief kanaal gaat ontwikkelen, meestal vanaf een hoog punt zoals een boom,huis,mast enz. (C). Als het contact met de grond gemaakt is, vindt er een hoofdontlading plaats, die wij als de bliksemflits zien. Er zijn vaak meerdere grondkanalen gevormd (zie boom, huis bij D), maar slechts een maakt contact, waardoor de positieve lading (=stroom) vanaf de aarde naar de wolk loopt (E).
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Uit Nieuwsbrief WSK 18

Bericht door dvdijk » 15 jul 2005 19:03

Het detecteren van onweer.

Er zijn diverse onweerdetectoren op de markt te koop, zowel kleine handzame detectoren als detectie apparatuur voor de PC en om te gebruiken voor het chasen. Met chasen wordt bedoeld dat men op weg gaat om te proberen in het pad van een onweerscomplex en/of bui te komen, teneinde er opnames van te maken. Dit is eigenlijk hetzelfde als tornado chasing zoals bekend uit Amerika, maar daar gaat men op jacht naar tornado’s. Over chasing zal later een apart artikel worden geplaatst. Terug naar de detectoren, te beginnen bij de portabel’s.

In Nederland zijn de twee meest gebruikte types:

Strike Alert; Een kastje gelijkend aan een pieper/ semafoon/ buzzer. Komt er bliksem binnen 50 of 60 km dan krijg je een akoestische waarschuwing.d.m.v. oplopende piepjes en een optische waarschuwing door ledjes die gaan branden. (40-65 kilometer, 20-40 kilometer, 10-20 kilometer en binnen 10 kilometer. Het apparaatje kan gewoon aan de broek gehangen worden en is op zich wel handig. Het is alleen jammer dat er weinig aan de kwaliteit van de materialen is gedaan. Zo gaat het klepje van de batterij houder snel kapot en breekt de broekriemklem snel af. Kosten 84,95 Euro en kan besteld worden bij Tools-n-more.

SkyScan; deze kan niet aan de broekriem worden gehangen, maar kun je wel gewoon meenemen. Deze wordt geleverd door Wittich & Visser voor 429,- Euro, exclusief bezorgingkosten. Het bereik van het apparaat is circa 64 km en werkt ook met geluid en lampjes. (0-5 kilometer, 5-15 kilometer, 15-30 kilometer en 30-60 kilometer). De ervaringen met dit apparaat zijn goed, de kwaliteit is goed, maar je mag ook niet anders verwachten voor dat geld.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Gebruikersavatar
Jet
Member
Member
Berichten: 11
Lid geworden op: 04 jul 2005 05:26

Bericht door Jet » 16 jul 2005 02:39

wow, dat is een uitgebreid antwoord! Ik heb een gedeelte gelezen maar kom nog wel een paar keer terug om het nogmaals te lezen... tis een beetje veel in 1 keer. Maar thx! Dit is cool!
hug, Jet

Gebruikersavatar
Jet
Member
Member
Berichten: 11
Lid geworden op: 04 jul 2005 05:26

Bericht door Jet » 16 jul 2005 02:53

Er schiet mij toch een vraag binnen.... die voorbodes, waar je over praat, gelden die overal ter wereld? Dus bepaalde wolken enzo?

Ik vraag dat eigenlijk omdat we deze zomer naar Italie op vakantie gaan en we staan aan het Caldonazzo meer, het meer naast het Garda meer, en daar hoor je toch vrijwel elke zomer verhalen over zware onweers- en hagelbuien. Kan ik dan uit gaan van dezelfde voor bodes?
hug, Jet

Marijke

Onweer

Bericht door Marijke » 10 mar 2007 17:02

Zo als beginnend forumgebruiker was dit wel even interresant om te lezen. Ik heb zelf ook ooit een bolbliksem gezien, dat was boven een vijver, eerst een enorme inslag en daarna zag ik een bol. En dat heeft zeer veel indruk op mij gemaakt. Ik vind onweer een prachtig weersverschijnsel, maar als het te dichtbij komt vind ik het best wel eng soms :shock: . Zo weer heel wat geleerd vandaag! :lol:

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Bericht door dvdijk » 12 mar 2007 19:25

Hoi Ikke,

Ben het helemaal met je eens, maar als zo'n bui pal boven je hangt, is het helemaal super spannend, hahaha. Toch maar Van Der Heide bellen, want die kan de boel goed beveiligingen en ligt vast naast je deur.

Groeten, Dick
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Fred

Bericht door Fred » 13 mar 2007 00:35

Hoi ikke,

Leuk! Zo ziet men dat ook gestelde vragen en opmerkingen van lang geleden interresant blijven. Het is dan ook besloten om deze lang te laten bestaan. Hoef jou niet te vertellen wie hierin het voortouw neemt (ik ben slechts een ondersteuner, en zo hoort het ook!)

Onweer is echt prachtig! Liep vroeger (niet door enige kennis gehinderd)direct naar buiten. Na het bezoeken van de sites en het daarbij behorend lezen van gebeurtenissen die de mensen omschreven, ben ik wel een heeeeeel stuk voorzichtiger geworden! Kan het toch niet laten en het kan zijn dat freddie plotseling verdwenen is, maar acht de kans dat dat is t.g.v. ziekte of een verkeersongeluk nog het grootst (f=10.000), maar dat wil niet zeggen dat...

Bolbliksem..... veel mensen trekken die vorm van bliksemverschijnen in het gebied van de fabels, het zou niet wetenschappelijk bewezen zijn en daarmee onmogelijk dus niet waar. ik ben jalours ( vind dat een rotwoord/eigenschap, maar heb dat nu even nodig tot verduidelijking) dat ik met de overtuiging dat dergelijke vormen wel degelijk voorkomen, het fenomeen nooit heb mogen aanschouwen(behalve in lab-condities, met dank aan Sandor Soetevent@o-o), terwijl ik daar tegelijk ook blij mee ben (gevaar...). Jij bent er goed vanaf gekomen en die waarneming kan niemand je meer ontnemen!.

Mag ik jou uitnodigen om in 'melden van extreem weer' een topic te starten? Bolbliksems horen m.i. daarbij! Zou een mooie aanvulling zijn! Wees bewust van de mogelijke kritiek, maar volgens mij kan je dat wel aan en mijn woorden blijven staan. Ik zie een gezonde discussie gaarne tegemoet! Zal daar ook in steunen indien nodig.

Ben blij dat je de waarde van de berichten die de members hier plaatsen ziet en zo'n belangrijke aanvulling kunt geven.

Groetjes,
Fred

Plaats reactie