Weerglas

heeft u vragen of antwoorden over het meten van extreem weer, plaats die dan hier.
Plaats reactie
Henk
New
New
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 jul 2005 07:04

Weerglas

Bericht door Henk » 26 aug 2005 05:54

Ik bezit alweer een aantal jaren een mooie (contra) barometer van Jacob Verhoeven uit Joure. Op deze barometer zit ook een weerglas. Weet iemand hoe zo een weerglas werkt en hoe je deze moet interpreteren?

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Antwoord:

Bericht door dvdijk » 26 aug 2005 09:15

kamfer weerglas

geschiedenis

Hoewel het kamfer weerglas officieel ongeveer 1750 werd beschreven en erkend werd als weervoorspeller, zijn er redenen om aan te nemen , dat de geschiedenis van dit apparaat veel verder teruggrijpt in de geschiedenis.Zijn algemene bekendheid dankt hij aan Adimiraal Fitzroy , de zeeman die onder andere bekend werd door zijn reizen naar Galapagos eilanden maet Charles Darwin. Deze admiraal heeft zij leven voor een groot deel gewijd aan een studie van het weer .Bekend is zijn ""weather book" . toen in 1859 een aantal Britse eilanden getroffen werden door een zware storm, die een groot verlies aan mensenlevens tot gevolg had, werden aan de vissersgemeenten op alle Britse eilanden barometers verstrekt . ZE zijn bekend als Fitzroy's Storm Barometers en vele van deze instrumenten zijn nu nog in gebruik. Naast de syphon barometer bestonden deze weerstation uit een thermometer en een kamfer weerglas. Tot de eerste wereldoorlog werden deze barometers in grote getalen gemaakt. Het kampfer weerglas kreeg hierdoor bij de visserij zijn bekendheid en verspreidde zich over Schotland, Engeland, Nederland en Skandinavie (speciaal Denemarken). Echter niemand herinneerde zich precies wat het was, laat staan de samenstelling.

Omdat vroeger de kamertemperatuur 15 graden celsius was is de barometer ook op deze temperatuur geijkt.

werking

Het Kamfer weerglas is een chemish weerglas waarbij het belangrijk is dat de kristallen oplossen en weer neerslaan. Noodzakelijk daarvoor zijn temperatuurverschillen die dat bewerkstellen. Temperatuurschommelingen van ongeveer 5 graden celsius accepteert hij nog redelijk. Normaal gesproken onstaan deze door verschillen in temperatuur tussen dag en nacht, zodat dus in de ochtenduren de beste uitlezing mogelijk is. Hangt uw glas zodanig dat deze temperatuurverschillen niet of nauwelijks optreden, dan kunt u dit verschijnsel helpen door even flink te schudden. Hoe de kristallen neerslaan bepaalt de weersvoorspelling. Als u het weerglas verder gebruikt zoals ik heb aangegeven, zult u er veel plezier aan beleven .

Globaal gelden de de volgende vuistregels:

-Als de kristallen een ijsboom vertonen betekend dat wind of ontstuimig weer.

-Drijven de kristallen bovenin aan de oppervlakte als een soort wolk, dan betekend .dat over het algemeen regen of in de winter mist of sneeuw. Drijpt deze wolk dan zal de neerslag niet lang op zich laten wachten .

-Als er niets aan de oppervlakte hangt betekend dat zomers warm weer en is alles .gesmolten , kans op onweer ,

-Als de kristallen zich tot korrels vormen betekend dat hagel, en bij vorst sneeuw.

-Als de opervlakte dicht slibt is er vorst opkomst. Hangen daaraan druppels dan zal .de vorst niet lang duren.

-Kristallen die zich onderin de buis tot veren vormen staan voor mooi weer. Als deze veren gaan liggen verandert het weer binnen 24 uur.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Henk
New
New
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 jul 2005 07:04

Bericht door Henk » 30 aug 2005 06:41

Als ik het nu goed begrijp reageert het weerglas op de luchtdruk, maar voor een juiste werking heeft het temp verschillen van minimaal 5 graden nodig. Bij mij hangt dat ding in de kamer, met vloerverwarming, waar de temp haast niet varieert. Dat zou dus niet goed zijn.

Plaats reactie