Ozongat dit jaar kleiner dan normaal

Alle onderwerpen en meningen over het wel- of niet veranderen van ons klimaat.
Plaats reactie
Christian
Full Member
Full Member
Berichten: 23
Lid geworden op: 10 nov 2007 19:34

Ozongat dit jaar kleiner dan normaal

Bericht door Christian » 11 nov 2007 13:38

GENÈVE - Het gat in de ozonlaag boven Antarctica (de zuidpool) is dit jaar ‘relatief klein’: 25 miljoen vierkante kilometer. Dat is geen aanleiding tot al te grote vreugde.

Afbeelding
Het ozongat boven de Zuidpool. FOTO NASA

Het zal zeker nog tientallen jaren duren voor het ozongat is gedicht, waarschwde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Het gat, dat zo groot is als Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada), ontwikkelde zich dit jaar al in augustus. De ozonlaag houdt schadelijke straling tegen die huidkanker kan veroorzaken. Dat het gat dit jaar boven Antarctica relatief klein is, komt door de milde temperaturen in de antarctische stratosfeer gedurende de eerste maanden van dit jaar. Lage temperaturen dragen bij tot een groter verlies van ozon.


Volgens de WMO is de ozonlaag rond het jaar 2049 weer terug op het niveau van vóór 1980 boven Europa, Noord-Amerika, Azië, Australië, Latijns-Amerika en Afrika. Het herstel boven Antarctica kan nog duren tot 2065.

In 1987 werd het Montreal Protocol getekend, waaarin regeringen overeenkwamen om chemicaliën te verbieden waarvan bekend is dat zij de ozonlaag aantasten. De 191 regeringen die dit protocol ondertekenden, hebben de overeenkomst in september van dit jaar aangescherpt: zij lieten het verbod op deze schadelijke substanties tien jaar eerder ingaan.


Een en ander houdt in dat het maken en gebruiken van stoffen die de ozonlaag afbreken, al in 2020 zal worden verboden, in plaats van in 2030, zoals eerder beslist. Voor ontwikkelingslanden gaat het verbod pas per 2040 in.
Afbeelding

Plaats reactie