Pagina 1 van 1

Klimaatverandering

Geplaatst: 28 apr 2006 20:28
door P.Veldhuis
Over klimaatverandering gesproken.
Ik las enige maanden geleden ergens dat de magnetisch veld van planeet Aarde aan het verplaatsen is,kan dit ook gevolgen hebben voor de klimaat.
Leuk voor de klimatologen om dit uit te zoeken.
Groetjes Paul Veldhuis.

Geplaatst: 30 jun 2006 23:55
door Fred
Hoi Paul,

Had jou bericht natuurlijk wel gelezen, kon daar maar één opmerking over maken...., maar heb dat maar even gelaten, SORRY! De reden hiervoor is te vinden in de discussies over de grote klimatologische veranderingen in... van alles (en nog wat). In zoveel veranderingen kan een mens als ik daar soms niet mee uit de weg.

Dan nu toch mijn opmerking...In het verleden werd er (vlg. mij) melding gemaakt van een (plotselinge) totale ommekeer van de (magnetische) polen. Moet nog even zoeken of ik hierover wat gegevens kan ontdekken. Zou hier genoeg tijd voor hebben gehad, maar nee..

Het is voor mij zeer duidelijk dat een verschuiving van de polen grote invloeden zou kunnen hebben. Overigens niet zo groot als de huidige invloeden, maar ja, wie ben ikke? Wat staat ons allen te wachten? Of zijn het Ons kind's kinderen? Overigens reden genoeg tot nadenken!

Er komt nu ook een reactie op eerder gevoerde discussie's.

Hoop dat jij er nog bent Paul,

Nogmaals sorry,

Fred

Klimaatverandering

Geplaatst: 18 jul 2006 12:01
door P.Veldhuis
Hallo Fred,
Ongeveer +/- 780.000 jaar geleden vond ook een ommekeer van magnetisch veld plaats,maar kan ook niet echt vinden wat met de klimaat gedaan heeft.
Gr Paul.

hallo Fred,

Geplaatst: 18 jul 2006 12:30
door P.Veldhuis
Op ''Wikipedia'' een encyclopedie-site,staat geschreven:
Dat het tijdelijk verdwijnen van de magnetosfeer,de zonnewind zeker meer invloed zal hebben op het leven op aarde.
Maar men weet niet wat voor invloed op de mens heeft.
Gr. Paul

Geplaatst: 18 jul 2006 18:05
door Fred
Hoi Paul,

Dank voor jou reactie. We zullen dus nog even verder moeten spitten. Had een simple mind als ik maar wat meer tijd! De discussie leeft echter nog, mooi!

Tot de volgende! Als ik wat te weten ben gekomen, zal ik dat plaatsen.

Groeten,
Fred

Klimaatverandering

Geplaatst: 07 sep 2006 08:53
door P.Veldhuis
Hallo Fred,

Ik ben de geologische tijdvak nagegaan,maar het blijkt ook in dat in het prehistorische tijd geregeld klimaatverandering voorkwamen.In de ene tijdperk was erg warm en vochtig,waarbij ook orkanen orde van de dag waren,en in andere tijdperk warm en droog was;en weer in een ander tijdperk dat de ijstijd was.
Maar over de ompoling van magnetisch veld van de Aarde in de prehistorische tijd is nog niets over bekend,alleen dat van +/- 780.000 jaar geleden,dat was in de tijdperk Cromerien (420.000-850.000 jaren geleden).
Gr. Paul Veldhuis.

Geplaatst: 07 sep 2006 13:31
door Fred
Hoi Paul!

Schiet niet erg op hè? Nou ja we blijven bezig. Zal even kijken of er hulp geboden kan worden. Vind het leuk dat jij er ook nog mee bezig bent. Als ik wat te weten ben gekomen zal ik het je mededelen.

Vandaag overigens een docu gezien waarin melding gemaakt wordt van de mogelijkheid tot een nieuwe ijstijd binnen enkele jaren (10 a 20, het was wel wat warm deze zomer gaf wat reden tot..., maar dat gaat mij ook wel weer wat ver) :?

Vr. gr. Fred

Geplaatst: 13 sep 2006 20:07
door Gerben KLU
13 september 2006

PARIJS - De extreme zomers die Europa al jaren teisteren, worden steeds onvoorspelbaarder. Volgens een groep Zwitserse wetenschappers die onderzoek naar klimaatverandering hebben gedaan, worden de zomermaanden steeds vaker gekenmerkt door zware regenval óf door hittegolven.

Donderdag publiceren ze hun bevindingen in het Britse wetenschapsblad Nature. Dat klimaatveranderingen zich voordoen, was al langer bekend. Maar het is nu voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de oorzaken van de sterke wisseling van de extreem variërende weersomstandigheden.

Opwarmen

Volgens de onderzoekers is dit te wijten aan de complexe relatie tussen landvochtigheid en de temperatuur van de lucht in combinatie met het opwarmen van de aarde.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans op regen en overstromingen de komende jaren vooral toeneemt in vochtige gebieden. Maar bewoners in droge regio's in vooral Midden- en Oost-Europa kunnen volgens de onderzoekers rekenen op extreme hittegolven en droogte.

Naarmate de temperaturen op de rest van het continent oplopen, kruipt bovendien de hete en droge Zuid-Europese klimaatzone steeds verder naar het noorden. De klimaatveranderingen zouden pas rond de eeuwwisseling hun hoogtepunt bereiken.

nu.nl

Najaarsstorm 2006

Geplaatst: 08 nov 2006 15:03
door Gerben KLU
Paarden maskeerden dreigende ramp

De eerste echte najaarsstorm, die vorige week over Nederland raasde, leverde vooral nieuws op over de ingesloten paarden in het Friese Marrum bij de Waddenzee. Er was echter iets veel ernstigers aan de hand, zeggen weerkundige Jan Visser en de Unie van Waterschappen. ,,Er was alleen nog volle maan nodig voor een echte overstroming.''

DEN HAAG - In de late avond van 31 oktober sloeg de landelijke Stormvloedwaarschuwingsdienst alarm voor Delfzijl: de aanzwellende storm, die over de Noordzee richting Nederland kwam, zou het water bij de Eemsmond opstuwen naar vier meter boven NAP. Zeven uur later stond het water maar liefst 4,83 meter boven NAP. De dijkbewaking werd alsnog aangescherpt, zware vloeddeuren gesloten. ,,Dat het water nog 83 centimeter boven de verwachte vier meter zou gaan zitten, was voor ons een verrassing........ erkent Frank den Heijer van het Rijksinstituut voor Kust en Zee, onderdeel van Rijkswaterstaat.

Overstroming
De Unie van Waterschappen (UvW) heeft alarm geslagen over de 'bijna-kritische' situatie waar Groningen vorige week mee werd overvallen. ,,Er hoeft nog maar dít te gebeuren, of we hebben een overstroming,,, zegt Kees Groothuis van de UvW. Weerman Jan Visser heeft de cijfers van de noordwesterstorm op een rij gezet. De windkracht 10 was niet uitzonderlijk, maar doordat de storm vrij baan had over zee werd het water uitzonderlijk hoog opgestuwd. De gemeten 4,83 meter boven NAP in Delfzijl brak het record uit 1825, toen het water op 4,60 meter kwam.

Ook de golven op de zee ten noorden van Schiermonnikoog braken records, met 's ochtends vier golven hoger dan 11 meter. Die hoogte zou daar volgens de statistiek slechts eens in de duizend jaar moeten voorkomen.

Visser: ,,Het enige dat ontbrak om een echte overstroming te veroorzaken, was springtij.,, Dat was er geweest als de storm twee dagen later had gewoed, tijdens volle maan. ,,We zaten er vorige week heel dicht bij,,, zegt Visser. ,,Het was een hele serieuze situatie, maar iedereen had alleen maar oog voor die paarden.'' Groningen is een van de zeker negentig zwakke plekken in het gevecht tegen het water, zegt de Unie van Waterschappen.

Woordvoerder Groothuis: ,,De bodem daalt, de zeespiegel stijgt, het weer is extremer geworden. De kans dat er iets gebeurt, wordt steeds groter. Het Rijk moet dat serieuzer nemen.'' Volgens het waterschap Noorderzijlvest in Groningen is de situatie vorig jaar weliswaar onverwacht ernstig geweest, maar is het op geen enkel punt kritiek geworden.

In slaap
De koepelorganisatie van waterschappen ziet dat niet als geruststelling. ,,Je kunt investeringen in waterkeringen wel ieder jaar uitstellen, omdat er weer niets is gebeurd. Maar door de klimaatontwikkeling en het extremere weer is het slechts wachten tot het wel fout gaat,,, zegt Groothuis. ,,Nu praten we elkaar in slaap en sneeuwt het gevecht tegen water onder bij nieuws over paarden.''

Geplaatst: 08 nov 2006 22:45
door Fred
Zo!!!! Dat noem ik nieuws! Slecht nieuws. Bedankt voor het bericht Gerben.

najaarsstorm 2006

Geplaatst: 13 nov 2006 18:11
door Gerben KLU
Dan nog ff een opmerkelijk bericht, betreffende de najaarsstorm;

Opmerkelijk hoge golven in najaarsstorm

Uitgegeven: 13 november 2006 17:31
DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft tijdens de eerste najaarsstorm van dit jaar twee golven van 17 en 19,8 meter hoog gemeten. Dat is bijzonder hoog, liet een woordvoerster maandag weten. De gemiddelde golfhoogte tijdens de storm was 8 meter. Ook dat is niet eerder gemeten.

Rijkswaterstaat heeft aan een aantal boeien meetapparatuur hangen om de hoogte van golven te registreren. Dat gebeurt op 10 kilometer uit de kust. De golven zijn bijzonder hoog, maar niet zo hoog dat ze niet meer binnen de statistieken passen, zegt de woordvoerster.

Rijkswaterstaat gaat de meetapparatuur van de boeien controleren om te zien of de registraties kloppen.

nu.nl

warmte records

Geplaatst: 19 nov 2006 21:46
door Gerben KLU
Teletekst zo 19 nov 06

Herfst opnieuw naar warmterecord

` Het KNMI gaat onderzoeken waardoor de
temperaturen juist in Nederland zo hard
stijgen.De gemiddelde temperatuur komt
dit najaar naar verwachting 1,3 graad
hoger uit dan vorig jaar.Toen werd al
een record gevestigd.

De temperatuur was vorig jaar bijna
twee graden hoger dan normaal.Volgens
het KNMI komt de gemiddelde temperatuur
deze herfst uit op circa 13,3 graden.

De stijging gaat in Nederland sneller
dan in de rest van de wereld.Dat heeft
onder meer te maken met de warme zomer
en de continue aanvoer van warme lucht
uit het zuiden.Maar daarmee is nog niet
alles verklaard,zegt het KNMI.

STORTVLOED AAN WARMTERECORDS

Uitzonderlijk warm,de warmste in drie
eeuwen,een nieuw warmterecord en noem
maar op.Records komen vaker voor,maar
de warmterecords stapelen zich de
laatste tijd op.

Dit jaar is het aantal warmterecords
echter opvallend groot.Zowel juli als
september waren de warmste in 3 eeuwen,
de zomer was op 2 na de warmste ooit,
oktober op 1 na de warmste in 100 jaar.

Bovendien zijn temperaturen gemeten die
in die periode nooit eerder in ons land
zijn bereikt.

Dit najaar is helemaal bijzonder.Vorig
jaar beleefden we de warmste herfst in
3 eeuwen en nu wordt dat record alweer
met ongeveer 1,5 graad overtroffen en
wordt de herfst zelfs veruit de warmste
in 300 jaar.

De hoge temperaturen hingen samen met
de bijna continue aanvoer van warmte
door overheersend zuidelijke winden,de
naweeën van de hete zomer waardoor het
zeewater nog warm was,en de wereldwijde
opwarming door het versterkte
broeikaseffect.

Dat effect hangt vrijwel zeker samen
met de toenemende concentratie aan
broeikasgassen.
De bijdrage van het broeikaseffect
schat het KNMI op ongeveer 1 graad ten
opzichte van het tijdvak 1961-1990.
Er zijn geen aanwijzingen dat de
overheersend zuidelijke winden verband
houden met de klimaatverandering.

Alle seizoenen zijn vooral de laatste
decennia warmer geworden,maar gek
genoeg was de temperatuurstijging in
de herfst tot de milleniumwisseling
minder dan in de andere jaargetijden.

Sinds het jaar 2000 is ook de herfst
duidelijk warmer geworden en gemiddeld
over de laatste 5 jaar is de herfst in
De Bilt uitgekomen op 11,2 graden.

De oorzaak daarvan is nog onduidelijk
en onderwerp van studie.

bron:knmi