Oper GFS2106 uitgebreid besproken

Bespreking van de diverse computermodellen.
Plaats reactie
sjoerd
Junior Member
Junior Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2004 21:28

Oper GFS2106 uitgebreid besproken

Bericht door sjoerd » 21 dec 2004 11:24

Lange termijn:
In verband met de lengte van onderstaand stuk over de komende periode, even geen lange termijn visie.

Korte termijn:
Vannacht komen we geleidelijk onder invloed van een lagedrukgebied waarvan de kern voor de westkust van Scandinavië ligt. (kaart 1)
Het westen van het land zal als eerste te maken krijgen met de bewolking en daar zal het dan ook het minst koud worden, in het binnenland kan het nog geruime tijd helder blijven, zodat de temperatuur daar nog behoorlijk kan dalen. In ochtend is het hele land onder de bewolking verdwenen en tegen de middag gaat het vanuit het westen regenen. Deze regen lijkt aan te houden tot in de vroege ochtend van donderdag. De temperatuur zal op woensdag rond de 6 a 7 graden liggen, de wind waait uit zuidwestelijke richting en is in de ochtend en avond matig tot vrij krachtig. In de middag neemt de wind tijdelijk wat in kracht toe tot vrij krachtig in het binnenland en krachig of hard langs de kust.

Donderdag hebben we te maken met een zeer diepe depressie (935 hPa) waarvan de kern net ten oosten van Groenland ligt. Daar omheen bewegen zich verschillende andere lagedrukgebiedjes. (kaart 2)
Vooral de oostelijke helft lijkt de hele dag last te houden van regen of buien, terwijl het in de westelijke helft mogelijk droog blijft. Dit laatste is momenteel nog onzeker omdat er op de kaarten wel een zwak neerslag signaal te zien is boven het westen, maar het de vraag is of dit ook daadwerkelijk tot neerslag zal gaan leiden. De temperatuur lijkt rond een graad of 11 te liggen, de wind waait uit west-zuidwestelijke richting en is matig tot vrij krachtig in de ochtend, krachtig tot hard in de middag en vrij krachtig tot krachtig in de avond.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben we nog steeds te maken met neerslag, mede hierdoor zal de temperatuur niet veel lager uit komen dan rond een graad of 7 a 8. Vrijdag overdag hebben we nog steeds te maken met het sturende lagedrukgebied dat inmiddels ten noordoosten van IJsland ligt, en is opgevuld tot 950 hPa. (kaart 3)
De vrijdag zal buiig gaan verlopen en de temperatuur zal rond een graad of 8 a 9 liggen. De wind waait nog steeds uit west-zuidwestelijke richting en is vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard langs de kust. In de avond neemt de wind af tot matig in het binnenland en vrij krachtig langs de kust.

De kerstdagen:
In de kerstnacht vinden we het al eerder genoemde lagedrukgebied ten oosten van IJsland terug. De kerndruk is dan inmiddels opgelopen tot 960 hPa. (kaart 4)
Met het naderen van dit lagedrukgebied, begint de bovenlucht geleidelijk af te koelen. Aanvankelijk merken we daar nog weinig van. In het noorden en zuiden kunnen buien vallen, de temperatuur ligt rond de 5 graden en de wind komt uit west-zuidwestelijke richting en is matig tot vrij krachtig.

Op eerste kerstdag zien we dat het lagedrukgebied een tweede kern heeft gekregen dat we terug vinden voor de zuidwestkust van Scandinavië. Verder is te zien dat het hogedrukgebied bij de azoren wat is opgeschoven in noordwestelijke richting en zodoende de weg langzaam vrij maakt om de lagedrukgebieden naar het zuiden te laten zakken. De bovenlucht is nog steeds aan het afkoelen, de temperatuur is dan inmiddels gedaalt tot rond de -3 a -4 graden. (kaart 5 en 6)
De dag zal grijs verlopen en van tijd tot tijd kan er een bui vallen, die naarmate de dag vorderd steeds meer een winterse lading zou kunnen hebben. De temperatuur ligt rond de 4 graden, de wind waait uit west-zuidwestelijke richting en is matig van kracht.

In de nacht van eerste op tweede kerstdag lijkt het azorenhoog een fragiele verbinding aan te gaan met hogedruk welke in het noorden is gelegen. Dit zorgt ervoor dat wij in een uitzakking van zeer koude lucht terecht komen. De temperatuur op 500 hPa is dan gedaald tot ruim beneden de -35 graden. Ook op 850 hPa is dit goed merkbaar, daar is de temperatuur dan inmiddels gedaald tot rond de -6 a -7 graden. (kaart 7 en 8)
Er lijken in de nacht buien te gaan vallen die gelet op de lage temperaturen in de bovenlucht wel eens sneeuw zouden kunnen gaan brengen. De temperatuur ligt rond het vriespunt.

Op tweede kerstdag zelf vinden we een lagedrukgebied met de kern boven Denemarken, verder is de fragiele blokkade tussen het azorenhoog en hogedruk in het noorden nog in tact. (kaart 9)
De bovenlucht is nog iets afgekoeld en de gehele dag moeten we rekening houden met sneeuwbuien. De temperatuur ligt tijdens droge momenten rond een graad of 3, maar zakt tijdens intensievere buien tot rond het vriespunt. De wind waait uit noordelijke richten in de noordelijke helft van het land, en uit westelijke richtingen in de zuidelijke helft. In de avond lijkt de windrichting overal een noordelijke component te krijgen. De windkracht is gedurende de dag matig tot vrij krachtig.

Bovenstaande is terug te vinden op: Sjoerds Weersite

Plaats reactie