Oper GFS2012 besproken

Bespreking van de diverse computermodellen.
Plaats reactie

Zijn deze besprekingen begrijpelijk?

Peiling eindigde op 03 jan 2005 18:48

Ja hoor, makkelijk leesbaar
1
50%
Ja hoor, maar moet er moeite voor doen
1
50%
Neutraal
0
Geen stemmen
Nee, het is net iets te moeilijk
0
Geen stemmen
Nee, het is veel te moeilijk
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 2

sjoerd
Junior Member
Junior Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2004 21:28

Oper GFS2012 besproken

Bericht door sjoerd » 20 dec 2004 18:48

Lange termijn:
De middellange en lange termijn mag in deze run interessant genoemd worden voor hen die hopen op winter(s)weer. De kaarten van heden avond laten namelijk zien dat de met koude lucht gevulde lagedrukgebieden een zeer acceptabele poging doen om door te schuiven tot ten zuiden van Nederland. Mocht dit inderdaad bewaarheid worden, dan komen we in een zo genoemd "vuil" wintertype terecht. Concreet betekent dit geen staal blauwe luchten en ijzigkoude nachten, maar veel depressies die langs of over ons land trekken met bijbehorende winterse neerslag. Uiteraard even afwachten wat de oper-kaarten waard zijn ten opzichten van de ensembles.

Verder nog even een korte bespreking ten aanzien van de kerstdagen. Heel kort gesteld kan er gezegd worden dat de kerst in ieder geval guur lijkt te gaan verlopen. Daarbij dient te worden aangetekend, dat er op 2e kerstdag mogelijkheden zijn voor sneeuwbuien. De temperatuur zal op beide dagen niet of nauwelijks boven de 5 graden uit komen en de wind in combinatie met neerslag zullen het gure weerbeeld completeren.

Korte termijn:
Vannacht is het net als vandaag uiterst rustig in de atmosfeer en dit zorgt er dan ook voor dat de temperatuur flink op avontuur kan in de negatieve cijfers. Zeker in het oosten van het land zou de -10 wel eens behoorlijk dicht genaderd kunnen gaan worden. Alleen de uiterste kuststrook zal het met beduidend minder vorst moeten stellen, omdat men daar last zou kunnen krijgen van het binnen schuiven van bewolking behorende bij een zwak front. Tot neerslag lijkt het niet te gaan komen.

Morgen zien we een aparte kern van hogedruk welke gelegen is ten zuiden van Polen. (kaar 1)
Deze kern staat trouwens op het punt om opgeslokt te worden door het alom aanwezige azorenhoog. In ieder geval staat het garant voor een rustige en overwegend zonnige dag, waarbij de temperatuur op veel plaatsen niet boven het vriespunt zal uit komen. Uitzondering is andermaal het kustgebied, daar kan met vooral in de ochtend te maken hebben met bewolking, later lijkt het ook daar op te klaren maar de temperatuur zal wel boven nul uit komen. De wind is morgen zwak tot matig van kracht en waait uit richtingen tussen west en zuid.

In de nacht van dinsdag op woensdag lijkt het op de meeste plaatsen niet meer tot vorst te komen. Dit alles is te wijten aan het snel naderbij komen van een lagedrukgebied, waarbij aan de voorkant zachte lucht wordt aangezogen. (kaart 2)
Woensdag vinden we een kern van lagedruk terug bij het noordwesten van Scandinavië, de kerndruk bedraagd 945 hPa. Een tweede kern ligt ten oosten van Groenland en heeft een kerndruk van 960 hPa. (kaart 3)
De dag zal zwaarbewolkt beginnen en tegen de middag zal het vanuit het westen gaan regenen. Dit regengebied zal zich vrij snel naar het oosten uitbreiden en zodoende zal de rest van de dag regenachtig verlopen. De temperatuur ligt daarbij rond een graad of 6, de wind waait in de ochtend uit west-zuidwestelijke richting en is matig van kracht in het binnenland en vrij krachtig langs de kust. In de middag volgt een toename van de wind tot vrij krachtig of krachtig in het binnenland en krachtig tot stormachtig langs de kust, in de avond neemt de wind weer iets af en draait iets bij naar het westen.

In de nacht van woensdag op donderdag trekt de regen geleidelijk weg naar het oosten, zodoende kan de donderdag waarschijnlijk op de meeste plaatsen droog beginnen. Voor lange duur zal dat overigens niet zijn, want een volgende depressie dient zich alweer aan en ligt donderdagmiddag boven het zuidwesten van Scandinavië. (kaart 4)
In de middag en avond hebben we dan ook te maken met regen of regenbuien, de temperatuur is behoorlijk zacht en zal liggen rond de 9 graden. De wind doet andermaal van zich spreken, in de ochtend waait deze uit het west-zuidwesten en is vrij krachtig. In de middag volgt een toename van de wind van vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en krachtig tot stormachtig langs de kust. In de avond draait de wind weer naar het westen en neemt af tot vrij krachtig of krachtig.

Hele spreking met kaarten is te vinden op: Sjoerds Weersite

Plaats reactie