Oper GFS2006 besproken

Bespreking van de diverse computermodellen.
Plaats reactie
sjoerd
Junior Member
Junior Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2004 21:28

Oper GFS2006 besproken

Bericht door sjoerd » 20 dec 2004 10:53

Lange termijn:
Bij de lange termijn uiteraard speciale aandacht voor de kerstdagen. Eerste kerstdag lijkt geen wintersweer op te gaan leveren. Een met zeer koude lucht gevuld lagedrukgebied ligt ten noorden van de britse eilanden en probeert naar het zuiden af te zakken. Dit wordt echter voorkomen door een staartje van het azorenhoog dat zelf meer richting oceaan geschoven is. De stroming bij ons zal west-zuidwestelijke zijn en de hele dag hebben we te maken met buien, die in de loop van de avond een wat meer winters karakter zouden kunnen gaan krijgen. In de nacht van 1e op 2e kerstdag koelt de bovenlucht op 850 hPa af tot beneden de -5 graden, terwijl de temperatuur van de lucht op 500 hPa beneden de -35 komt. De stroming draait vervolgens wat meer naar noordwest en zou wat buien met zich mee kunnen brengen die mogelijk sneeuw brengen. Het is allemaal nog aardig ver weg, en details zijn in dergelijke gevallen van crusiaal belang.

Korte termijn:
Vannacht lijkt een koude nacht te gaan worden. Dit komt door een hogedrukgebied, waarvan de kern ten zuidoosten van Duitsland ligt. In grote delen van Nederland en België zal de temperatuur ruimschoots onder nul komen. Alleen langs de westkust zou het tegen kunnen vallen als de bewolking die behoort bij een front te ver het land opschuift.

Morgen wordt het aparte hogedrukgebied opgeslokt door het azorenhoog. (kaart 1)
Het grootste deel van het land lijkt opnieuw een zonnige dag tegemoed te gaan, alleen langs de kust kan het in de ochtend nog bewolkt zijn. De temperatuur lijkt in grote delen van het land niet of nauwelijks boven nul te komen, alleen langs de kust zullen waarden rond de +4 liggen. De wind is zwak tot matig en komt uit zuid-zuidwestelijke richting.

Woensdag komen we onder invloed van een diepe depressie (945 hPa) die voor de noordwestkust van Scandinavië ligt. (kaart 2)
In de loop van de ochtend zal het vanuit het west-noordwesten gaan regenen, en dat blijft het de hele dag doen. De temperatuur ligt rond de 6 graden, de wind waait in de ochtend uit west-zuidwestelijke richting en is matig tot vrij krachtig. In de middag neemt hij toe tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot stormachtig langs de kust. In de avond neemt hij weer iets af tot vrij krachtig.

Donderdag is het zojuist genoemde laag is westelijk opgeschoven en ligt nu tegen de oostkust van Groenland. Een tweede lagedrukgebied (970 hPa) ligt ten noordwesten van Denemarken. (kaart 3)
Tussen deze genoemde lagedrukgebieden en een azorenhoog dat zich uitstrekt in noordwestelijke richting, zitten wij in een tamelijk strakke westelijke stroming. De temperatuur van de bovenlucht is opgelopen tot boven nul. Door het genoemde lagedrukgebied nabij Denemarken zullen we opnieuw een regenachtige dag krijgen, de temperatuur ligt echter aanzienlijk hoger dan op woensdag en zal uitkomen rond de 9 graden. De wind komt in de ochtend uit west-zuidwestelijke richting en is matig tot vrij kracht, in de middag volgt er een toename tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot stormachtig langs de kust. (kaart 4)
In de avond neemt de wind weer iets af tot vrij krachtig en wordt westelijk van richting.

Volledige bespreking + kaarten is te zien op: Sjoerds Weersite

Plaats reactie