Oper GFS1812 besproken

Bespreking van de diverse computermodellen.
Plaats reactie
sjoerd
Junior Member
Junior Member
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 dec 2004 21:28

Oper GFS1812 besproken

Bericht door sjoerd » 18 dec 2004 19:23

Lange termijn:
Nog steeds wordt er in meteoland driftig gespeculeerd over de situatie met de kerstdagen en de dagen daarna, maar nog steeds kunnen er geen bindende conclusies worden getrokken. Zoals het er momenteel naar uitziet, lijken we een gure en mogelijk onstuimige kerst mee te gaan maken. De details zullen zoals zo vaak weer alles bepalend zijn, en die worden niet eerder bekend dan woensdag of donderdag. Overigens kunnen er zelfs dan nog belangrijke verschuivingen plaatsvinden.

Korte termijn:
Vannacht hebben we te maken met een depressie welke op volgens GFS1812 trekt van een positie ten westen van Ierland, via de zuidwest-punt van Groot-Brittanië, richting het midden van Frankrijk. Het daaraan gekoppelde neerslag gebied lijkt grotendeels ten zuiden van België te trekken, maar het zuiden van België zou een graantje kunnen meepikken. In eerste instantie zullen het wintersebuien zijn, maar in de loop van zondag zou het over kunnen gaan in sneeuwbuien. Dit komt doordat de bovenlucht geleidelijk afkoelt tot beneden de -5 graden. Morgen zal voor het grootste deel van Nederland droog verlopen en een afwisseling geven van wat opklaringen en wolkenvelden, alleen het noorden moet rekening houden met een enkele bui waaruit sneeuw zou kunnen vallen. De temperatuur ligt morgen rond een graad of 4, de wind waait uit noordoostelijke richting en is zwak tot matig van kracht.

Maandag lijkt een rustige dag te gaan worden, dit hebben we te danken aan een uitloper van het azorenhoog, welke over noordwest-Frankrijk tot aan het zuidoosten van Polen rijkt. Het grootste deel van de dag zal half- tot zwaarbewolkt verlopen, maar in de avond zou er in het gehele kustgebied een bui een kunnen vallen. De temperatuur is vergelijkbaar met die van zondag, de wind waait uit west-zuidwestelijke richting en is in de ochtend zwak van kracht, later neemt deze toe tot zwak of matig en draait hij naar het zuid-zuidwesten.

Op dinsdag zien we een aparte kern van hogedruk boven het oosten van Duitsland. Deze kern vinden we ook terug op de 850 hPa kaart. De nacht van maandag op dinsdag lijkt op vrij grote schaal vorst op te gaan leveren, al lijkt het uiterste westen van Nederland en België buiten de boot te vallen. In de ochtend kan er nog een regenbui vallen langs de westkust, maar de rest van de dag lijkt in het hele land droog te gaan verlopen. Het weerbeeld zal half- tot zwaarbewolkt zijn en de temperatuur ligt rond de 2 graden. In het zuidoosten van Nederland en in een groot deel van België zou de temperatuur misschien wel de hele dag onder nul kunnen blijven. De wind waait uit zuid-zuidwestelijke richting en is zwak tot matig van kracht.

Sjoerd

p.s. : bekijk deze bespreking inclusief kaarten op: Sjoerds Weersite

Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Re:

Bericht door dvdijk » 18 dec 2004 19:54

Hoi Sjoerd,

Weer een scherpe analyse. Vanmiddag hadden wij een bijeenkomst met V.W.K. in De Bilt en Jan Visser was ook van de partij. Wat jij heer neer zet komt overeen met het verhaal voor komende week zoals Jan ons dat vanmiddag vertelde.

Zorgen worden er gemaakt over de woensdag en donderdag, daar er diverse afwijkingen in bijvoorbeeld de Pluim zitten in die van vandaag en gisteren. (Piek in met name de wind) Storm op komst? Wat is jouw mening daarover, of als er iemand anders is die daar een mening over heeft, plaats die dan hier. Ik ben zeer benieuwd.

Groeten, Dick
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Plaats reactie