chase verslag van 31 mei 2004

Hier kunt u vragen stellen en beantwoorden over het chasen van onweer en onweerswolken, zoals supercells etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Thunderknight
Member
Member
Berichten: 14
Lid geworden op: 29 nov 2004 22:28

chase verslag van 31 mei 2004

Bericht door Thunderknight » 05 dec 2004 17:56

Chaseverslag 31 mei CTN Helmut en Menko. (onze eerste chase)

De regenchase.

Vandaag ontstonden vrij actieve buien die geactiveerd werden door een occlusiefront. Deze buien cirkelden als het ware over Nederland. Zo trokken de (actievere) buien in het zuiden naar oost en de noordelijk buien naar west.

Enfin, het was de hele dag al lekker weer en in de middag werd het zelfs broeierig warm. Jammergenoeg had het de afgelopen nacht en ochtend flink geregend in het noorden, waardoor de zon pas laat in de dag aan bod kwam. Als de zon iets langer had geschenen was het ook een stuk warmer geweest en waren de buien in het noorden ongetwijfeld iets heftiger geweest dan ze waren.

De vorige dag hadden Helmut en ik al besloten om te gaan chasen omdat de kans op onweer vrij groot was. De CAPE ( de onstabiliteitswaarde) lag rond de 400/500. Dat betekent een kleine kans op (onweers) buien.
Nadat Helmut mij opgepikt had in Drachten meldde we ons aan bij het COC (Chasing operating Center) en vertokken richting groningen via de A7. Eenmaal op de snelweg zagen we al gauw een grote grauwe bui opdoemen. De bui gaf te veel neerslag om ook maar iets van de bui te zien. Zo ook een mogelijke shelfcloud (arcusboog) die wel door andere in Groningen was gezien. Bij een tankstation haalden we nog even wat extra informatie op. De bui bleek een blikseminslag in oost Groningen te hebben geproduceerd. Ook hoorde we telkens gekraak op de radio. Deze ‘krakers’ behoorden waarschijnlijk tot de veel actievere onweersbuien in DTSL vlak bij de grens.
Na een kort overleg vertrokken we weer richting Groningen. De zware regenbui zat nu in haar wolkbreuk stadium, dat resulteerde in langzaam rijden en opletten voor aquaplaning. Sommige auto’s vonden het nodig om op de vluchtstrook te gaan staan.

Vlak voor Groningen stopten we bij een klein plaatsje omdat we een leuke uitzakking dachten te zien. Achteraf bleek het echter een turbulent stuk bui te zijn waar we enigszins een lichte draaiing in zagen.
Omdat het weer begon te hozen besloten we om via Groningen richting de waddenzee te gaan Ergens in Groningen stopten we echter nog in een nieuwbouwwijk omdat we een mooi uitzicht hadden op de bui. Onze hoop op enkele CG’s (Wolk aarde ontladingen) werd echter niet bevredigd dus we zaten al gauw weer in de auto richting waddenzee. We besloten om naar Lauwersoog te gaan zodat we daar de buien konden opwachten. Onderweg zagen we nog mooie stapelwolken (Cumulus Congestus) en sterk stijgende buienwolken (Cumulonimbus) Ook stopten we even voor een fotosessie vanwege o.a. een mooi aambeeld. Eenmaal aangekomen zagen we de bui hangen boven het lauwersmeer. We stopten de auto in de buurt van zoutkamp. De bui was niet heel spectaculair omdat hij geen leuke buienverschijnselen met zich meebracht. Wel dacht Helmut een IC (weerlicht) binnenin de bui gezien te hebben. Dat zou dan onze enige bliksem zijn. We besloten om nog even om het lauwersmeer heen te rijden om de bui via de andere kant te zien. De bui zakte echter als een pudding in elkaar, we beseften dat de chase erop zat. Vanaf Anjum reden we weer terug naar Drachten

Al met al een leuke ervaring, zeker gezien dit onze eerste chase was. De spectaculaire wolkbreuken waren de hoogtepunten van deze dag. Soms kon je geen hand voor ogen zien!
Een flop was het niet, want we hebben elkaar goed leren kennen tijdens deze regenchase.

Route:

Drachten naar roden /leek eerste foto Zuidhorn-Groningen (wolkbreuk) -door Groningen richting Winsum voor winsum stop foto’s met blauwe lucht en veel inflow en door naar lauwersoog oostzijde lauwersmeer de sluizen-Lauwersmeer west zijde door Anjum Veenwouden Noordburgum Burgum Drachten


Door menco van der Ley geschreven, vervoert door Helmut
Een dreigend gerommel, steeds luider, natuur wordt opeens stil.
De wind trekt aan, het word iets kil.
Het gerommel zwelt aan, het geflits neemt toe.
De smaragd groene lucht.....I'am in heaven.

Plaats reactie