Zomers zoals 2003 worden mogelijk normaal.

Diverse lezingen over het weer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Zomers zoals 2003 worden mogelijk normaal.

Bericht door dvdijk » 05 dec 2004 22:27

Afbeelding

Onderzoek: hete zomer, zoals die van 2003, wordt op termijn mogelijk normaal

zondag 05 december 2004
Iedere twee jaar een zomer van het kaliber van die van 2003, of misschien nog wel heter. Het lijkt, ook al houd je van zomerweer, een weinig aanlokkelijk vooruitzicht. Maar als de opstellers van een onderzoek naar de oorzaken van de zomer van 2003 gelijk krijgen, dan moeten we wel met een dergelijk scenario rekening houden.
Hij mag dan alweer anderhalf jaar achter ons liggen, bij veel mensen staat de hete zomer van 2003 nog vers in het geheugen gegrift. Was het in Nederland al een van de warmste zomers uit de recente geschiedenis - alleen in De Bilt bleef het monument onder de zomers van 1947 nog overeind - in andere delen van Europa werden de oude records glansrijk gebroken. Vooral in de zuidelijke helft van Duitsland, in België en Luxemburg en ook in de Alpenlanden, Frankrijk, het noorden van Italië en het noordoosten van Spanje ging de zomer van 2003 alle perken te buiten. Het was er met afstand de warmste zomer in minstens 500 jaar tijd. In Europa werd de dood van 27.000 mensen direct met de extreme hitte, waardoor de zomermaanden werden gekenmerkt, in verband gebracht. De meeste doden vielen daarbij in Frankrijk, waar van een ramp werd gesproken.

Afbeelding

Hete zomers, zoals die van 2003, worden in de toekomst mogelijk normaal. Toen was het zo heet dat ook vogels verkoeling zochten, zoals deze merel in een bakje water.
In het klimaat, met zijn schommelingen tussen warm en koud, is een incidentele, warme zomer natuurlijk niet vreemd, maar de manier waarop het weer tijdens de zomer van 2003 uithaalde, heeft verschillende geleerden toch aan het denken gezet. Deskundigen van de Engelse Meteorologische Dienst (the MetOffice) en van de universiteit van Oxford hebben de tijd, die sindsdien is verstreken, gebruikt voor het uitvoeren van een onderzoek. En zij komen tot de conclusie dat de oorzaak van de hitte in 2003 niet alleen in het toeval (dat in het klimaat een grote rol speelt), maar vooral ook bij de mens moet worden gezocht. Het versterkt broeikaseffect moet wel een grote rol hebben gespeeld, veronderstellen de wetenschappers. Anders zou de zomer van 2003 er in hun ogen toch anders hebben uitgezien.
Hoe zeker die veronderstelling ook klinkt, de onderbouwing blijft toch nog steeds vooral een statistische. De onderzoekers hebben geprobeerd de menselijke invloed (die van het versterkte broeikaseffect dus) te scheiden van die van het toeval. Hoewel een zomer, zoals die van 2003, ook in een klimaat dat niet door de mens wordt beïnvloed tot de extremen zou kunnen behoren, is de kans op zo'n zomer tegenwoordig vier keer zo groot, denken de onderzoekers. En ze verwachten dat die kans, zolang het kooldioxidegehalte in de atmosfeer in het huidige tempo blijft stijgen, alleen maar groter wordt. Rond het midden van de eeuw zou het dan iedere tweede zomer raak kunnen zijn, of zelfs nog heter dan in 2003.

Afbeelding

Droogte ligt daarbij op de loer. De landbouw zou met tegenvallende oogsten te maken kunnen krijgen.
Een weinig aanlokkelijk vooruitzicht is dat, zo begonnen we dit verhaal. Weinig aanlokkelijk omdat die hitte met droogte op uitgebreide schaal gepaard kan gaan en op die manier enorme consequenties kan hebben voor de landbouw, het waterbeheer in Europa en niet in de laatste plaats voor de Europeanen zelf. Het zijn scenario’s waar eerder al wel rekening mee werd gehouden, maar die meer en meer realiteit lijken te worden. En zo heeft ieder gebied zijn eigen zorg. Kwam in Nederland tijdens de zomer van 2003 ons waterbeheer danig in de knel, in andere delen van Europa woedden grote bosbranden en in het Alpengebied, Frankrijk en in bijna alle landen rond de Middellandse Zee was de droogte zo nijpend dat uitgestrekte gebieden bruin uit de zomer kwamen.
Overigens zijn er de afgelopen maanden ook deskundigen geweest die erop hebben gewezen dat juist de bijzondere combinatie van die grote droogte, waardoor 2003 werd gekenmerkt, en het optreden van een langdurig, geblokkeerde luchtdruksituatie in de zomer ook een rol heeft gespeeld in het extreem warme weer gedurende de zomermaanden. Boven de op veel plaatsen volkomen uitgedroogde bodem warmde de lucht veel makkelijker op dan in een gebruikelijke Europese zomer, waarin de bodem niet uitgedroogd en de luchtvochtigheid een stuk hoger is. Extreem hoge waarden lagen daamee voor het grijpen. Opvallend in Nederland tijdens de zomer van 2003 was dat het in de nachten behoorlijk afkoelde. Gedurende de hittegolf van dit jaar in augustus waren bodem en lucht vochtig. Toen bleef het 's nachts veel warmer, terwijl de hoogte van de temperaturen overdag meeviel.

Afbeelding

Gletsjers zouden het moeiijk krijgen.
Een oude angst, die voor de verwoestijning van delen van het Middellandse Zeegebied, is wel weer actueel geworden. In het zuidoosten van Spanje bij voorbeeld lijkt dat proces al vaste grond onder de voeten te hebben gekregen, maar eigenlijk kampen alle andere landen die aan de Middellandse Zee grenzen met dezelfde problemen. Niet alleen vanwege het veranderende klimaat overigens, maar ook door uitputting van de bodem door de landbouw, overbegrazing, het verwijderen van de natuurlijke vegetatie en onttrekking van het grondwater ten behoeve van toerisme of andere doelen.
De ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, is een project gestart om die verwoestijning, met behulp van satellieten, te volgen. Het project heet DestertWatch en heeft als doel de gebieden, die het grootste risico lopen om te verwoestijnen, in kaart te brengen. Op basis van die gegevens moeten maatregelen worden genomen, om die gebieden beter te beschermen. Mogelijkheden om verwoestijning tegen te gaan, zijn het aanplanten van bossen, een zorgvuldig bodem- en waterbeheer en herstel van de beschadigde ecosystemen. Sommige landen hebben hiermee inmiddels een begin gemaakt. Of ze de verwoestijning ook echt tegen kunnen houden, zal moeten blijken.

Afbeelding

En in de landen rond de Middellandse Zee neemt het gevaar van verwoestijning toe.
Dat een verdere opwarming van de atmosfeer ook andere gevolgen zou kunnen hebben, blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat binnenkort zal worden gepubliceerd. De resultaten van dit onderzoek stellen op termijn juist weer een afkoeling van het klimaat in het vooruitzicht, voorafgegaan door een opwarming. De wetenschappers, die aan dit onderzoek hebben meegewerkt, baseren zich op een gebeurtenis, nu 8200 jaar geleden. Toen leidde een snelle opwarming van de aardatmosfeer tot een snelle afsmelt van de ijskap op Groenland en de Noordpool. Veel zoetwater kwam daarbij in de oceaan terecht en veranderde de ligging van de zeestromingen daar. Binnen enkele jaren kregen West-Europa en andere delen van het noordelijk halfrond met een koude periode te maken, die ruim honderd jaar duurde en die door veelvuldig optredende, zware vorst werd gekenmerkt. Een variant op het stilvallen van de Warme Golfstroom dus, voorafgegaan door een veel warmere periode (zoals die waar we nu in zitten).


Bron: http://www.weer.nl
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Plaats reactie