Getroffen door de bliksem

Hoe ontstaan orkanen en tornado's? Wat zijn stormen? Hoe onstaat onweer? Alles wat hier mee te maken heeft kunt u hier plaatsen en lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
dvdijk
Senior Member
Senior Member
Berichten: 424
Lid geworden op: 31 okt 2004 16:24

Getroffen door de bliksem

Bericht door dvdijk » 23 jul 2005 13:28

Getroffen door de bliksem

De kans is klein, maar als het gebeurt is het meteen goed raak. Per jaar wordt in ons land een handjevol mensen getroffen door de bliksem. De meesten overleven het, maar de gevolgen zijn jaren later nog merkbaar.

De kans op blikseminslag op een persoon is tegenwoordig een stuk kleiner dan pakweg honderd jaar terug. Toen werkten veel landarbeiders in het open veld en verplaatste men zicht te voet, te paard of per fiets. Jaarlijks vielen zo'n 150 tot 200 slachtoffers tijdens zwaar onweer.

Door mechanisering in de landbouw, verstedelijking en de komst van de auto -de metalen constructie beschermt de inzittenden- is dat aantal drastich gedaald. Jaarlijks telt ons land nog maar een stuk of vijf slachtoffers. De meesten vallen op de golfbaan en andere open sportterreinen en zijn te redden door mon-op-mond beademing, gevolgd door hartreanimatie.

De opgelopen letsels zijn afhankelijk van het onvoorspelbare pad van de stroom door het lichaam. De afgelegde weg is te herleiden uit de plaatsen waar de stroom het lichaam binnentreedt en weer verlaat. De getroffen huid vertoont brandwonden en de stroomstoot beschadigt de organen die hij op zijn weg tegenkomt.

Vaak stopt het hart tijdelijk of volledig door de elektrische schok, waarna de ademhaling uitvalt. Hierdoor lijden de hersenen zuurstofgebrek, men raakt gevoelloos en verlamd. Reanimatie moet binnen twee minuten gebeuren, anders is het te laat. Na herstel blijven veel patienten last houden van chronische pijnen en vermoeidheid.

Naast fysieke gebreken zijn er ook regelmatig blijvende psychische klachten. In de meeste gevallen worden die niet in verband gebracht met blikseminslag, aldus neuroloog Nelson Hendler uit Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland. "De falende diagnose komt doordat we nog steeds niet precies weten wat er nu precies gebeurt tijdens onweer." Hij heeft overlevenden lange tijd gevolgd en hun klachten op een rij gezet voor het tijdschrift New Scientist. Geheugenverlies treedt op, evenals onverwachte stemmingswisselingen. Een jonge vrouw ontwikkelde een ongekend reukvermogen. Een man van in de dertig gedroeg zich na de inslag als een tweejarige en moest zijn baan als IT-er opzeggen.

Andere patienten melden het wegvallen van seksuele lust of krijgen obverklaarbare aggressieve uitbarstingen. Een geval meldt zelfs complete ongevoeligheid voor kou. Hartje winter loopt de man rond in een t-shirt.

Ondanks de minieme kans van een op de twee miljoen voor een voltreffer, blijft het raadzaam het onheil niet over jezelf af te roepen, aldus Hendler. Hij somt verschillende manieren op hoe je door de bliksem geraakt kunt worden. Bij een directe inlslag slaat de ontlading binnen via de oren, ogen, mond of neus. De hersenen blijven meestal wel gespaard. Wel ontstaan hierbij brandwonden in gezicht en hals. Een dergelijke inslag kan doofheid en blindheid veroorzaken.

Bij een zijdelingse inslag wordt het slachtoffer in het hoofd-halsgebied getroffen. De kans hierop is vooral aanwezig wanneer er onder een alleenstaande boom wordt geschuild. De bliksem slaat in de top van de boom en baant zich een weg naar de stam. Een deel van de stroom kan afslaan van de slecht geleidende boom en via de lucht overslaan op de schuilende mens die beter geleidt, zeker als die nat is. Bij iemand met een natte huid kan een deel van de spanning de grond in slaan.

Bij deze vorm van ontlading treden stroomexplosies op van het vocht op de huid. De kleren scheuren open en de schoenen liggen soms meters vederop. "Horloges, ritsen en sieraden moet je niet afdoen bij onweer, want ze helpen juist de ontlading te laten uittreden."

Met name vissers met hun hengels en golfers met hun stokken kunnen slachtoffer worden van deze zogeheten stapspanning. Deze ontstaat wanneer de lading van een nabije inslag door, en gedeeltelijk over, het aardoppervlak wordt afgevoerd. Er kan, afhankelijk van bodemgesteldheid, een stroom ontstaan over tientallen meters.

Stroom neemt altijd de weg van de minste weerstand en gaat dus door je benen. Een tijdelijke verlamming is het gevolg. Voor koeien is het vaak fataal, omdat hun voor- en achterpoten verder uit elkaar staan met het hart er tussen in. Ze sterven aan een hartstilstand. Hendler:"Het is daarom raadzaam om bij een onweersbui in het veld te hurken met de voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar."

Uit de Leeuwarder Courant, door Peter de Jaeger.

Zelf iets dergelijks meegemaakt? Vertel het ons.
Extreme Weather - Thunderstorms ! Devastating and Loud, Windy and Frightening but......always Exciting!

Plaats reactie